Wanneer kan ik een zijden stropdas dragen?

Zijden stropdassen zijn de meest populaire stropdassen die er bestaan. Natuurlijk zijn er ook stropdassen van polyester, wol en zelfs karton, maar onder deze stropdassen zijn de zijden stropdassen het meest geliefd. U zult zich misschien afvragen waarom? En welk materiaal er in een zijden stropdas zit?

De verschillen zijn groot
Houdt er allereerst rekening mee dat niet alle zijden stropdassen op dezelfde manier gemaakt worden en identiek zijn. Ze verschillen sterk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, houd hier dus rekening mee bij de aanschaf van een zijden stropdas. Zijden stropdassen worden gemaakt van geweven zijde of van gedrukte zijde. Geweven zijde krijgt de voorkeur boven gedrukte zijde. Stropdassen van geweven stropdassen hebben namelijk textuur en diepte, terwijl stropdassen van gedrukte zijde dit niet hebben. Deze zijn vlak en glad. Het gewicht van zijden stropdassen varieert ook. Zo zullen zware zijde stropdassen bijvoorbeeld beter hangen dan lichtere zijden stropdassen. U kunt ook kijken naar andere details zoals; bekleding, textuur, vorm en design.

Er zijn bepaalde gelegenheden waarbij zijden stropdassen het meest gepast zijn, maar doorgaans kunnen zijden stropdassen het best gedragen worden in combinatie met formele kleding en tijdens officiële aangelegenheden.

Speciale gelegenheden
Er zijn bijvoorbeeld speciale formele gelegenheden zoals; een bruiloft, begrafenis of reünies, waarbij het dragen van een zijden stropdas als de norm wordt gezien en dus normaal is. Mocht u tijdens een dergelijke situatie geen stropdas dragen dan zult u al gauw under-dressed zijn. Dat is bijna dezelfde regel als het dragen van stropdassen tijdens formele en chique aangelegenheden.

Klassieke kleuren voor zijden stropdassen zijn; zwart, wit en zilver. Deze kunnen voorkomen in zowel effen kleuren als in ontwerpen met een patroon. Deze kleuren zijn het meest geschikt tijdens zogenoemde “black tie” evenementen. Wit, zilver of lichte kleuren zoals; blauw of roze zijn populair voor met name bruiloften, terwijl solide kleuren erg geschikt zijn voor avond evenementen.

Wanneer wordt de zijden stropdas gedragen?
Zijden stropdassen worden ook vaak gedragen in combinatie met kantoor kleding. Ze kunnen worden gedragen bij zowel formele als informele zakelijke kleding. En waarom ook niet? Het dragen van een zijden stropdas zorgt er niet alleen voor dat u er formeel uitziet, het geeft ook uw gevoel voor stijl en mode aan. Het is dan ook nooit verkeerd om uw professionele look een boost te geven. Zijden stropdassen zijn een absolute must tijdens een zakelijke bijeenkomst, conventie of presentaties op kantoor.

Wanneer is een stropdas overbodig?
Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, waarbij het dragen van een stropdas totaal overbodig is. De beste reden om geen stropdas te dragen tijdens uw werkzaamheden is met het oog op veiligheidsvoorschriften, waarbij het dragen van een stropdas kan leiden tot gezondheidsrisico’s en gevaar op de werkvloer.

Wanneer u bijvoorbeeld een stropdas draagt bij het bedienen van een machine, is het risico om gewurgd te worden erg groot. Zo kan bij politieagenten een stropdas tegen hen worden gebruikt doordat gemakkelijk de luchtwegen kunnen worden geblokkeerd bij het aantrekken van de stropdas. Bij medische beroepen worden stropdassen achterwege gelaten door hygiëne voorschriften. Stropdassen kunnen er namelijk voor zorgen dat patiënten geïnfecteerd raken. Daarnaast is het erg ongebruikelijk om een arts binnen een operatiekamer te zien met een stropdas die voor zijn lichaam bungelt