Hoe onderhoud ik mijn zijden stropdas?

Als we het hebben over zijden stropdassen moet elke mode bewuste man weten hoe deze het best onderhouden kunnen worden, zodat ze in top conditie blijven. Om dit te bereiken is het belangrijk om de basisprincipes te kennen hoe u zorg kan dragen voor uw zijden stropdas. Door bijvoorbeeld rommelige situaties te vermijden breidt u de levensduur van uw zijden stropdas uit. Ook wordt in dit artikel besproken waarom vloeistoffen de grootste vijand van een zijden stropdas zijn en tot slot hoe u uw stropdas verzorgt wanneer u deze niet draagt. Na het lezen van dit artikel zult u zich zeker genoeg voelen om iets meer uit te geven voor een luxe zijden stropdas, zonder dat u bang hoeft te zijn dat deze beschadigt.

Zorg dat uw handen schoon zijn
Om uw zijden stropdas goed te onderhouden, kunt u er in eerste instantie het beste voor zorgen dat deze niet in aanraking komt met vuil. Dit klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar hoeveel mensen kijken daadwerkelijk eerst of hun handen schoon zijn voordat ze een stropdas aanraken? Het draait echter niet alleen maar om vuil, zijde is namelijk een erg delicate stof en dient ook zo behandeld te worden. Raak een zijden stropdas nooit aan als uw vingers ruw aanvoelen, of als u bijvoorbeeld scherpe puntjes rondom uw vingernagels heeft zitten. Deze zorgen er namelijk heel snel voor dat er haakjes ontstaan in uw stropdas en zodra er haakjes ontstaan is uw stropdas verpest.

Pas op voor vloeistoffen
Vloeistoffen zijn de grootste bedreiging voor zijden stropdassen, was daarom uw zijden stropdas nooit en op geen enkele manier met water wanneer u er iets op heeft gemorst. Wanneer u dit wel doet zal uw stropdas geruïneerd zijn. In plaats daarvan moet u met een schone katoenen doek de vlek deppen door middel van druk uit te oefenen op de vlek. Maak nooit en te nimmer een wrijvende beweging, aangezien u het weefsel dan zult beschadigen.

Gebruik talkpoeder voor vlekken
Mocht het deppen met een schone katoenen doek niet werken, kunt u proberen om talkpoeder over de vlek te strooien en het een nacht laten staan. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de vlek uit de stropdas wordt gezogen. Mocht geen van bovenstaande resultaat opleveren en u besluit toch om water te gebruiken, zorg er dan voor dat u dezelfde katoenen doek gebruik in combinatie met wat alcohol en probeer de vlek te deppen. Dit is een riskante manier, al heeft u in dit stadium weinig meer te verliezen.

Verzorg uw stropdas goed
Zelfs als u uw stropdas niet draagt, moet er een goede verzorging voor plaats vinden. U kunt er veel aan doen om ervoor te zorgen dat de levensduur van uw stropdas langer is, zelfs als u deze niet draagt. Allereerst is het belangrijk dat u nooit de knoop in de stropdas laat zitten wanneer u hem gedragen heeft, hierdoor ontstaan er namelijk kreukels. Kreukels zorgen ervoor dat uw stropdas oud en versleten oogt en hebben een kortere levensduur als gevolg. Daarna is het van belang dat u uw zijden stropdas altijd netjes ophangt in uw kast. U kunt hiervoor een speciale hanger voor stropdassen kopen die niet al te duur is. Wanneer u op reis gaat is het belangrijk om uw stropdassen op te rollen en te beschermen in een sok.

Nu u weet hoe belangrijk het is om goed te zorgen voor uw zijden stropdassen, kunt er vele extra jaren genieten van uw zijden stropdassen. Zorg er dus voor dat u nooit onnodige vlekken in uw stropdas krijgt en dat u nooit water gebruikt om deze vlekken te verwijderen. Volg ook de bovengenoemde stappen wanneer u uw stropdas niet draagt en u zult net zolang plezier beleven aan uw stropdassen tot het moment dat u het model zat bent.