Hoe maak ik een stropdas schoon?

Stropdassen zijn gemaakt van delicate stoffen zoals zijde. Als u bijvoorbeeld inkt, koffie, of sap op uw stropdas morst, is het erg moeilijk om dit weer schoon te krijgen. Het komt zelfs vaak voor dat de vlek helemaal niet meer te verwijderen is en u de stropdas dus kunt weggooien. Zelfs als u erin slaagt om de vlek uit de stropdas te verwijderen, zal het reinigingsproces er in vele gevallen voor zorgen dat de stropdas er nooit meer zo fraai uitziet als voorheen. Dit geldt met name voor zijde stropdassen. Wees daarom erg voorzichtig en zorg er in eerste instantie voor dat uw stropdas vrij blijft van vlekken.

Mocht u onverhoopt toch morsen op uw stropdas, stip dan de vlek aan met een tissue of een zakdoek. Denk eraan om nooit over de vlek te wrijven, omdat wrijven de vlek alleen maar zal vergroten.
Daarna kunt u gebruik maken van een vochtige washand om de vlek voorzichtig in te wrijven, om zo te kijken of deze alsnog verwijderd kan worden. Om de stropdas te ontdoen van de vochtigheid, kunt u een haardroger gebruiken. Let er wel op dat u de haardroger niet te dicht bij de stopdas houdt, aangezien de stropdas makkelijk kan beschadigen door de hoge temperatuur.

Als dit alles niet succesvol is, kan je proberen om de stropdas in wat water met de hand schoon te maken. (Let op: De stropdas kan krimpen als je hem schoonmaakt met water. Ook moet je nooit een stropdas in de wasmachine stoppen.) Week de vlek in het water en wrijf licht met uw hand. Mocht je een licht reinigingsmiddel gebruiken, probeer het middel dan eerst uit op de achterkant van de stopdas, of op een andere plek, om te kijken of het reinigingsmiddel de kleur van de stropdas niet aantast, of de structuur van de stropdas.

Een andere keuze is om de stropdas naar een stomerij te brengen. Wees er echter van bewust dat de chemicaliƫn die worden gebruikt in een stomerij, schade zullen leveren aan uw stropdas, dit gebeurd zelfs bij de beste stomerijen. Bovendien zal een zijden stopdas zijn glans verliezen na een chemische reiniging.
Vergeet niet om de stomerij te wijzen op de vlek. Dit zorgt ervoor dat de stomerij extra aandacht besteedt aan de vlek in het reinigingsproces.