De geschiedenis van de stropdas

De vroegst bekende versie van de stropdas komt van de eerste keizer van China, Shih Huang Ti, die stierf in het jaar 210 voor Christus. Shih Huang Ti werd opgegraven in het jaar 1974. Het graf van Shih Huang Ti bevatte 7500 levensgrote terracotta replica’s van zijn beroemde leger. Die duizenden kunstmatige officieren, soldaten en ruiters waren tot in het kleinste detail nagemaakt en bewaakten de keizer. Ook hadden ze allemaal één ding gemeen; allen droegen ze zijde stropdassen als onderdeel van hun uniform.

De daaropvolgende 2000 jaren was het een komen en gaan wat betreft de stropdas. Totdat in het jaar 1880 de britse militairen uiteindelijk besloten om af te zien van de felgekleurde uniformen die zij droegen en over te gaan naar gewaden, waardoor ze minder opvielen en dus moeilijker waren te beschieten. Echter behielden zij hun regime kleuren, die terug waren te vinden op de strepen van de stropdassen die onderdeel werden van de nieuwe uniformen. De “Royal Rifle Corps” droeg geweren groene en scharlaken stropdassen, terwijl de “Artists ‘Rifles” zwart, grijs en rood stropdassen droegen. De “Inns of Court” droegen groene stropdassen met blauwe strepen.

In het jaar 1920, ontwierp een Parijse mode –ontwerper een stropdas voor modieus gebruik. Hij maakte de stropdassen van nieuwe materialen en richtte ze stijlvol in het patronen die waren geïnspireerd door verschillende kunststromingen zoals het Kubisme en de Art Deco. Deze fraai uitziende nieuw ontworpen stropdassen waren doorgaans bestemt voor vrouwelijke koper, wat hedendaags veelal nog steeds het geval is. Vandaag de dag wordt 80 procent van de stropdassen die wordt verkocht in de Verenigde Staten gekocht door vrouwen. Dit verklaart waarom in de Verenigde Staten vaak stropdassen worden getoond in presentaties van parfum of kleding op de vrouwen afdeling.

In het jaar 1960 kwamen de modieuze stropdassen opnieuw in opspraak, toen ontwerpers uit London de nieuwe Peakock Look ontwierpen en produceerden. Dit waren gekleurde stropdassen uitgerust met bloemen en abstracte of psychedelische patronen. Deze modieuze stijlen waren de voorlopers van de hippie beweging, die vaak afgezien van stropdassen bekende stond om de kleurrijke sjaals in de nek of het dragen van open shirts met kettingen of medaillons.

Vandaag de dag worden er in overvloed stropdassen ontworpen en op de markt gebracht. Sommige ontwerpers ontwerpen de stropdassen zelf, terwijl andere stropdassen zijn gemaakt door fabrikanten onder licentieovereenkomsten. Ook zijn stropdassen nog erg populair bij vrouwen, die ze associëren met de hedendaagse mode.